FRITULE
Uživanje u tradicionalnim slasticama često nas vraća u tople i sretne trenutke iz prošlosti. Jedna od tih poslastica koja oduševljava s bogatstvom okusa i mirisom jesu fritule. Ove male, pahuljaste kuglice često su sinonim za obiteljska okupljanja i prazničnu atmosferu. Ako želite razveseliti sebe i svoje ukućane i unijeti dašak tradicije u svoj dom, evo recepta za najbolje fritule koje ste ikad probali.
Sastojci
- 20 jušnih žlica brašna (40 dkg)
- 1 prašak za pecivo
- 1/2 čajne žličice soli
- 2 jaja
- 4 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 čašice jogurta
Po želji
- Korica limuna/naranče, naribana
- Šećer u prahu za posipanje
- malo ruma
- grožđice
Najbolje fritule koje ćete ikad probati. Hrskave izvana, mekane iznutra!
Uputa:
Priprema smjese: U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. U drugoj zdjeli umutite jaja, dodajte jogurt, šećer, vanilin šećer i naribanu koricu limuna. Sjedinite obje smjese i dobro promiješajte dok ne dobijete glatku masu.
Tijesto: Ostavite smjesu da odstoji nekoliko minuta kako bi se svi sastojci sjedinili. Tijesto treba biti gusta kašasta masa.
Prženje fritula: U velikoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Najjednostavniji i najuredniji način za mene se pokazao da cijelu smjestu stavim u vrećicu za zamrzavanje, odrežem vrh (veličina odrezanog vrha određuje veličinu fritula) i nožićem ih razdvajam u ulje. (video niže!)
Posluživanje: Izvadite fritule i stavljajte ih na papirnati ubrus kako biste uklonili višak ulja. Poslužite ih tople, posipane šećerom u prahu, cimet šećerom, čokoladom, džemom ili nekim drugim preljevom.
Ovaj recept jamči da će vaše fritule biti neodoljive i očaravajuće za sva osjetila. Neka ova slatka delicija postane omiljeni dio vašeg obiteljskog stola i unese toplinu i radost u vaš dom. Spremite se za uživanje u čaroliji okusa uz ove fantastične fritule!
Svakako javite svoje dojmove!